Deset elitnih tvrtki lani podijelilo 1563 otkaza

Bez autora
May 30 2010

Najveća vrijednost svake kompanije jesu njezini zaposlenici. Motivirani i angažirani suradnici osnova su dugotrajna rasta i uspjeha, stoga su promicanje i razvoj djelatnika dio naše uspješne poslovne politike. Ovo je uobičajena poslovna mantra koju rado svaki menadžer ponavlja javno i ponosno - dok brojke ne pokažu drugačije. Ona je ispisana i na web stranicama Ingre d.d., građevinske developerske tvrtke koju upravo ovih dana burza bjesomučno kažnjava spuštajući joj vrijednost dionice na tek 8 posto od maksimalne visine (ATH) krajem 2007. U 2008. se ispuhuje građevinski balon, a Ingra kupuje makedonski “Mavrovo” ADG i “Mavrovo inženjering” s 400 radnika od kojih je 100 diplomiranih inženjera. U toj godini, prema konsolidiranom godišnjem financijskom izvještaju, Ingra ima 1013 zaposlenih, ali ju je svaki zaposlenik koštao u prosjeku bruto samo 6785 kuna mjesečno. Valja napomenuti da se taj prosjek može uvjetno prevesti i kao bruto plaća jer joj se pribrajaju i eventualne otpremnine.

Deset elitnih tvrtki lani podijelilo 1563 otkazaNajveća vrijednost svake kompanije jesu njezini zaposlenici.

Motivirani i angažirani suradnici osnova su dugotrajna rasta i uspjeha, stoga su promicanje i razvoj djelatnika dio naše uspješne poslovne politike.

Ovo je uobičajena poslovna mantra koju rado svaki menadžer ponavlja javno i ponosno - dok brojke ne pokažu drugačije. Ona je ispisana i na web stranicama Ingre d.d., građevinske developerske tvrtke koju upravo ovih dana burza bjesomučno kažnjava spuštajući joj vrijednost dionice na tek 8 posto od maksimalne visine (ATH) krajem 2007.

U 2008. se ispuhuje građevinski balon, a Ingra kupuje makedonski “Mavrovo” ADG i “Mavrovo inženjering” s 400 radnika od kojih je 100 diplomiranih inženjera. U toj godini, prema konsolidiranom godišnjem financijskom izvještaju, Ingra ima 1013 zaposlenih, ali ju je svaki zaposlenik koštao u prosjeku bruto samo 6785 kuna mjesečno. Valja napomenuti da se taj prosjek može uvjetno prevesti i kao bruto plaća jer joj se pribrajaju i eventualne otpremnine.

U sljedećoj godini Ingra priznaje kako je “izgubila kontrolu” nad “Mavrovo inženjeringom”, “Mavrovo” ADG je u stečaju, završila se “Arena Zagreb”, dijelili se otkazi pa i otpremnine. Ingra d.d. je završila 2009. sa 161 zaposlenim, a Adris grupa d.d. povećala je broj zaposlenih u odnosu na prošlu godinu za 488.

Postala je većinski vlasnik tvrtke “Opresa”, najvećeg lanca kioska u BiH, otvorila hotel s 5 zvjezdica u Rovinju, završila gradnju i zatvorila investicijski ciklus turističkih kapaciteta na otoku Sv. Andrija, okrupnila i optimizirala tvrtke za uzgoj i preradu ribe. Financijski izvještaji otkrivaju da je u odnosu na 2008. Adris smanjio trošk

ove osoblja, zaposlenika za 5,31 posto unatoč činjenici da je zaposlio 14,08 posto više ljudi nego prijašnju godinu. Prosječni mjesečni bruto trošak po radniku tako je pao za čak 17 posto, na oko 10 tisuća kuna. I Ingra i Adris sastavnice su Crobexa 10 koji je Zagrebačka burza uvela 7. rujna prošle godine, ali ne zato što su “tvrtke koje snažno vuku naprijed”, već imaju najveću free float, tržišnu kapitalizaciju i promet pa se lako može osjetiti zdravlje hrvatskoga gospodarstva.

U prilog tome: u prošloj godini sastavnice Crobexa 10 otpustile su 1563 zaposlenika ili 3,5 posto - točno onoliko koliko je iznosila razlika između stopa registrirane nezaposlenosti krajem 2008. i 2009. u cijeloj Hrvatskoj. Osim Adris grupe jedino je još Ericsson Nikola Tesla nešto značajnije zapošljavao, njih 30.

Kako je u toj tvrtki mahom zaposlen visokoobrazovni kadar, tako je i prosječni bruto mjesečni trošak po radniku među većim - 20.300 kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik